Persbericht 14 oktober 2008

Routeplanner biedt toegang tot actuele reistijd en reistijdverwachting

Culemborg, 14 oktober 2008 - Vanaf deze week biedt de website www.tripcast.nl toegang tot een routeplanner die het bestaande aanbod van on-line planners uitbreidt met de functies actuele reistijd, reistijdverwachting en zekerheidsmarge. De website is ontwikkeld door het Culemborgse bedrijf Modelit dat eerder dit jaar de hoofdprijs won in de door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat georganiseerde competitie reistijdverwachting.

De actuele reistijd is de reistijd die van toepassing is op het moment van opvragen. Deze functie was nog niet eerder voor on-line routeplanners beschikbaar.  De actuele reistijd wordt berekend op basis van de snelheden die vlak voor het moment van opvragen op de Nederlandse autosnelwegen zijn gemeten. Deze berekening houdt dus rekening met de actuele files.

Voor het plannen van een rit enkele uren of dagen van tevoren kan Tripcast.nl een reistijdverwachting berekenen. De reistijdverwachting wordt berekend door een historische database van gemeten snelheden te combineren met de weersverwachting en kalenderdata, zoals dag van de week, seizoen en vakantieperiodes.

Voor reizigers die meer zekerheid wensen kan Tripcast.nl ook een zekerheidsmarge berekenen. In dit geval geeft de gebruiker aan welke kans op later dan gepland arriveren nog acceptabel is. De website berekent vervolgens de reistijd inclusief zekerheidsmarge.

Hoofdprijs competitie reistijdverwachting
De competitie reistijdverwachting is eerder dit jaar door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat georganiseerd. Binnen deze competitie zijn reistijdvoorspellers van verschillende aanbieders in de praktijk getest. Het door Modelit ontwikkelde Tripcast algoritme bleek binnen deze competitie het meest succesvol in het voorspellen van de werkelijke reistijd en ontving hiervoor de hoofdprijs.

einde persbericht